Kolik jídla objednat na raut? Přečtěte si naši case study
Víte, jaký bývá nejtěžší úkol při plánování svatební hostiny? Správně tipnout množství jídla na raut. I s roky zkušeností můžete být vedle jak ta jedle, ale existuje pár vysledovaných pravidel, která s plánováním a odhadem pomohou.
Vysledované tipy
Množství jídla, které budete na rautový stůl potřebovat, se samozřejmě liší podle počtu hostů, jejich stravovacích návyků, ale také hodně závisí na počasí (v létě se vypije mnohem víc nealkoholických nápojů než v zimě, zima naopak podněcuje k pití teplých nápojů a konzumaci horkých jídel).
Jídla sní každý víc než jednu porci
Záleží na tom, jestli budete využívat svatební raut s obsluhou u hlavních chodů nebo se bude každý host obsluhovat všude sám. Ve druhém případě počítejte s tím, že lidé mají tendence nabírat si na talíř větší porce (a často je nedojedí).
Jeden host sní přibližně 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce.
U všech krom hlavních jídel je potřeba mít rezervu. Jednohubek (špízů, kanapek…) spořádá každý host v průměru 6 kousků, předkrmů i příloh si nandá na talíř obvykle 1,5 porce (do příloh se započítává např. i chléb).
Zdroj: unsplash.com
Sladké milujeme
Všichni milujeme ochutnávat na svatbě (ale může to být i raut na oslavě) sladké. Dortem to samozřejmě jen začíná, u něj si porce pro jednotlivé hosty pohlídáte. Ale když necháte stát na rautu všemi oblíbené cupcaky, počítejte, že v průměru sní každý svatebčan 1,5 kousku. A sladký bar raději pořádně zazásobte, je ověřeno, že každý člověk sní zhruba 5 kousků.
Zdroj: pexels.com
Nápojů není nikdy dost
Nealkoholických nápojů mějte v zásobě zhruba litr na osobu, v případě horkého léta množství navyšte, v zimě můžete naopak ubrat. U alkoholických nápojů bude záležet na tom, jak dlouho necháte otevřený bar. Průměrní pijani vypijí za hodinu 2 velká piva, 1,5 dl tvrdého alkoholu nebo 2 míchané drinky.
Zdroj: pexels.com
Ukázková svatební menu
Je úplně jasné, že spočítat počet porcí na osobu je trochu oříšek. Úplně nejlepší variantou je povolat do zbroje cateringové profesionály, kteří vám připraví svatební menu na míru podle ročního období, počtu hostů i vašich finančních možností. I tak se ale může hodit trocha inspirace.
Teplý i studený raut na svatbu pro 100 lidí
Cena 1 000 Kč / os.:
Předkrmy (300 g / os.):
- ovocný salát (jablka, hroznové víno, ananas, jahody, kiwi)
- salát coleslaw
Studený raut (150 g / os.):
- mini řízečky z vepřové panenky
- těstovinový salát se zeleninou, uzeninou a sýrem
- výběr českých sýrů
Teplý raut (400 g / os.):
- grilované české klobásy
- miniburgery s trhaným masem
- těstoviny se špenátovým pestem a parmezánem
- hovězí po bugrungsku
Přílohy (150 g / os.):
- opečené brambory
- hranolky
- grilovaná zelenina
- čerstvé pečivo
Dezerty (2 ks / os.):
- sweet bar s mixem minidortíčků
Nápojový bufet pro 100 lidí
Cena 450 Kč / os.
Nealko nápoje:
- káva, čaj
- rozlévaná kohoutková voda s citrónem a mátou (1 litr / os.)
- coca-cola / sprite / fanta (0,5 l / os.)
- džus 2 druhy (300 ml / os.)
Víno & pivo:
- pivo (2,5 l / os.)
- moravské víno (0,5 l / os.)
- přípitek - sekt (0,1 dl / os.)