Občerstvení na party vás nemusí zruinovat
Čeká vás firemní party, narozeninová oslava pro celou rodinu či svatební hostina? Při pomyšlení na cenu občerstvení se vám nemusí dělat mdlo. Díky našemu článku si snadno vyberete dodavatele, který bude vyhovovat vašim chuťovým pohárkům i rozpočtu.
Než se pustíte do plánování jednotlivých částí vaší akce, rozmyslete si, kolik do ní chcete (nebo můžete) investovat peněz. Ať se vám to líbí nebo ne, peníze určí ráz akce i to, kolik hostů budete moci pozvat, a proto byste měli mít jasno hned na začátku. Rozpočet si pak rozdělte na menší částky podle jednotlivých nákladů a počítejte, že občerstvení obvykle tvoří největší sumu z celého rozpočtu.
V případě, že organizujete firemní akci, relativně dost velkou část rozpočtu pravděpodobně spolknou náklady týkající se pozvání hostů, hostesky a hudební nebo umělecká produkce.
Naopak při plánování rodinné události, jako je narozeninová oslava nebo svatba, si můžete spoustu věcí zajistit svépomocí, požádat o ně hosty nebo ušetřit na „kulturní“ vložce.
Položky v rozpočtu
Už víme, že rozpočet je alfou a omegou úspěchu jakékoliv akce. Jestli vás čeká organizační premiéra, mohl by se vám hodit orientační seznam položek, se kterými byste při plánování měli počítat nebo se nad nimi alespoň zamyslet. A to se týká firemní akce i menší rodinné narozeninové oslavy.
Prostor
Můžete sáhnout po osvědčených lokalitách, neobvyklých prostorech, udělat oslavu nebo party doslova na zelené louce nebo třeba u sebe doma. Záleží jen na vašem vkusu a konkrétní akci. Pro obchodní partnery je lepší zvolit místo, které je neotřelé a trendy, počítejte ale s docela výraznou položkou za pronájem prostoru.
Luxusně může vypadat akce na zahradě nebo v zeleni, kde vás sice pronájem nebude stát tolik, ale velkou roli bude hrát váš organizační talent a smysl pro detail. V tomto případě bude opravdu potřeba myslet úplně na všechno (i takové detaily, jako je dovést na místo elektřinu) a slabším povahám nemusí vyhovovat zvýšené riziko toho, že se něco nepodaří. Na druhou stranu v sobě můžete objevit schopného produkčního a v organizaci akce na zelené louce se můžete skvěle realizovat.
Nejlevnější na organizaci bude vaše jídelna nebo obývací pokoj. Nízká cena je ale v tomto případě vykoupena tím, že se vám budou hosté pohybovat doma, tedy v tom nejintimnějším prostoru, a když vás party nebo oslava unaví, nebudete mít šanci po anglicku zmizet.
Ideálním kompromisem bývá prostor v restauraci. Pokud se vám sejde dostatek hostů, nemívají restauratéři problém podnik zavřít jen a jen pro vás pod příslibem minimální útraty.
Počet hostů
Počet strávníků je údaj, který po vás bude chtít dodavatel cateringu jako první. Ještě před oslovováním dodavatelů si proto v klidu sedněte a sepište co nejpodrobnější seznam hostů.
V případě firemní akce nezapomeňte na důležité obchodní partnery, zaměstnance (někdy i bývalé), potenciální klienty, případně třeba zástupce města, obce nebo státní správy, pokud by jejich účast měla smysl. A myslete na to, že jen málokdo je ochoten přijít na akci sám, pozvání by mělo platit v ideálním případě pro dvě osoby.
U oslavy narozenin nebo organizaci svatby záleží jen na vás, jestli pozvete pouze nejbližší rodinu, širší rodinu včetně tetiček z třetího kolene ze Šumavy a bandu přátel ze základní, střední i vysoké školy. Jen počítejte s tím, že každý strávník se vám výrazně promítne do rozpočtu na občerstvení, cateringové společnosti i restaurace totiž pracují s cenou za občerstvení na osobu.
Pochoutky, na které hosté nezapomenou
Máte jasno v počtu hostů? Čeká vás další velké rozhodování, a to ve výběru občerstvení pro jejich mlsné jazýčky. Chcete jim dopřát honosnější servírovanou tabuli nebo zvolíte cenově příznivější variantu rautu?
Servírovaná tabule vypadá luxusněji, může zahrnovat předkrm, polévku, hlavní jídlo i dezert. Drobnou nevýhodou je, že si hosté nemohou zvolit konkrétní jídlo, na které mají chuť, ale konzumují to, co jim vyberete vy. Tato verze je především kvůli vyšší ceně o něco méně oblíbená, ale stále je řada akcí, na které se hodí. Třeba svatební hostina.
Opakem je raut, který získává stále větší popularitu. Na bufetový stůl můžete zařadit obložené mísy, salámové nebo sýrové mísy, teplé předkrmy, ale i dezerty, ovocné mísy a nejrůznější chuťovky. Pokud jste v situaci, kdy potřebujete za občerstvení maximálně ušetřit je raut nejrozumnější formou cateringu. V případě potřeby si ho můžete dokonce vyzvednout u cateringové společnosti a naservírovat sami. To oceníte ve chvíli, kdy se rozhodnete uspořádat oslavu narozenin doma.