Projezte se Amerikou!
Amerika je hodně velká země a v každé její části najdete jiné pochoutky, které vás dostanou. Díky fast foodovým řetězcům jsou některé dokonce známé po celém světě. Pojďte se s námi projí(s)t Spojenými státy! Uděláme si pár zastávek a ochutnáme typické americké jídlo.
Jestli teď čekáte, že vám napíšeme seznam pár jídel, která Ameriku vystihují, pletete se. Spojené státy jsou rozmanité zvyklostmi, etniky i kuchyní. V každém koutě se jí úplně jiné dobroty, ochutnávat místní speciality tedy můžete pěkných pár týdnů. Ale dobrou zprávou je, že většinu z nich si můžete dopřát i u nás.
Severovýchod USA a jeho neodolatelné ryby
New York, Washington a Boston jsou americká centra obchodu a politiky, proto patří mezi nejdynamičtější regiony. Celá tato oblast je označována jako Nová Anglie, podle prvních obyvatel tohoto regionu. Spolu s Francouzi měli Britové obrovský vliv nejen na to, jakou energii má severovýchod USA, ale jejich znatelný rukopis najdete i v gastronomii.
Naprosto neodolatelné jsou rybí speciality, kterým vévodí humr nebo krabí koláčky. Obecně tu rádi pojídají losí a jelení maso a přímo v New Yorku doporučujeme ochutnat New York style pizzu, vláčné těsto s vypečenými okraji, které zdobí jen rajčatové sugo a mozzarella, případně si dopřát newyorský cheesecake s jahodami.
Zpomalte na středozápadě USA
Oproti tepajícímu severovýchodu budete mít na středozápadě USA pocit, že se snad svět zastavil. I když je tato oblast považována za pravé srdce Ameriky, lidé tu vyznávají praktičnost, velmi často jsou nábožensky založeni a středobodem všeho je pro ně rodina.
Ideální podmínky tu mají zemědělci, pěstují se tu především obiloviny, a chovatelé dobytka. Celá řada místních má předky původem z Německa, a to je znát i na kuchyni. Zdejší představa ideální americké kuchyně je o grahamovém nebo kukuřičném chlebu, bramborách na německý způsob v podobě knedlíků nebo salátu a na talíři nesmí chybět maso. Nejčastěji hovězí a vepřové. Na čem si v oblasti středozápadu USA stoprocentně pochutnáte, jsou desítky druhů dortů a sušenek. Typické americké sladkosti jsou cookies nebo brownies.
Zdravá kuchyně západu
Jestli vyhledáváte zdravou a lehkou stravu, nemůžete minout Kalifornii. Typické jsou pro ni lehké, často nízkotučné pokrmy s vysokým obsahem zeleniny a ovoce. Když si místní dají maso, je to nejčastěji kuře nebo mořské plody.
Obecně je západ USA ovlivněn hispánskou kulturou, v jeho severozápadní části, která je hodně lesnatá, si často pochutnávají na lososech, sbírají houby a lesní plody. Východněji si dopřávají hovězí maso především díky množství rančů, které se tu nachází. A u hranic s Mexikem je i na talířích znát výrazný vliv mexické kuchyně.
Jižanský temperament
Pamatujete, jak jsme na začátku článku psali, že typické americké jídlo neexistuje? Pro jih to platí dvojnásob. Mísí se tu kreolské vlivy se španělskými, pochutnáte si ale i na krokodýlím mase nebo kubánských specialitách. Jestli budete mít někdy příležitost, ochutnejte slow-cooked barbecue nebo smažené kuře na jižanský způsob.
V okolí Lousiany, kde jsou kreolské vlivy prvních obyvatel pocházejících z Francie nejcitelnější, máte šanci ochutnat plody moře a čajot. Oblíbeným zdejším jídlem je jambalaya, která vzhledem i chutí připomíná španělskou paellu.
V Texasu jsou jasně znatelné prvky mexické kuchyni a populární jsou tu např. fajitas nebo chilli con carne, pikantní jídlo z fazolí a hovězího masa.
Na Floridě si na své přijdou vyznavači exotiky na talíři. Ochutnat můžete krokodýlí maso, čerstvé ryby a mořské plody na spoustu způsobů. Vše je ovlivněno latinskoamerickou kuchyní, zejména tou kubánskou.
Havaj plná asijských vlivů
V havajské kuchyni se mísí chutě domorodých Havajců a přistěhovalců z východní Asie nebo Evropy. Na talířích se objevují místní plodiny, oblíbenou pochoutkou je plate lunch, talíř plný různých jídel. Nechybí rýže, těstovinový salát, ryby a mořské plody nebo vepřové maso.
Tradiční jídla? Přeci jen se jich pár najde.
Sladkosti, které mohou konkurovat francouzským cukrářům
Amerika obohatila svět o spoustu cukrovinek. Mezi nejznámější patří donuty, velké koblihy obalené v cukru nebo plněné řadou krémů. Typickou pochoutkou je apple pie, jemný koláč s jablky zamíchanými přímo do těsta. Na výběr ale máte i ze spousty druhů cookies, křehkých sušenek s oříšky, čokoládou nebo rozinkami, skvělé jsou brownies z hutného čokoládového těsta podávané buď samotné nebo se zakysanou smetanou a malinami. A nesmíme zapomenout ani na muffiny, malé bábovičky, které milujeme i u nás.
Zeleninové speciality po americku
Nejste zrovna vyznavači obyčejně upravené zeleniny? Ochutnejte cibulové kroužky – plátky cibule obalené v těstíčku a dozlatova osmažené, které najdete nejčastěji ve fast foodech. Typický je také popcorn, původně sice jídlo zdejších indiánů, dnes ale oblíbená pochoutka, bez které se neobejde žádná návštěva kina.
Fast foodové speciality, které musíte ochutnat
Konečně přichází řeč na hamburger, „typické“ jídlo v Americe. Název dostal od města Hamburg, místa původu řady přistěhovalců, a vlastně neobsahuje jedinou ingredienci, která by byla prapůvodem z USA. Podélně rozkrojená houska se nejčastěji plní plackou z grilovaného mletého masa (obvykle hovězího), doplní se plátkem sýra a salátem. Variací na hamburger už existuje celá řada, takže si na něm mohou pochutnat i vegetariáni.
Druhou oblíbenou pochoutkou z fast foodu je hot dog. Ten americký vypadá jinak, než ho známe ze stánků s rychlým občerstvením u nás. Nejčastěji se jedná o podélně rozkrojenou bagetu naplněnou grilovaným párkem, klobásou nebo jinou uzeninou, nakrájenou cibulí, nakládanou okurkou nebo jinou zeleninou, nastrouhaným zelím a sýrem.
Je libo smažené kuře?
Tak tady ho máte. Najdete ho napříč Amerikou, i když původně je z jihu. Nejčastěji na něj narazíte v řetězcích rychlého občerstvení, v podobě smažených Buffalo křidélek nebo nugetů.
Odkud že je pizza?
Jasně, že pochází z Itálie. Ale Američané si ji upravili k obrazu svému a zdejší pizza je oproti té italské vyšší, víc nakynutá. Stejně jako Italové na ni v USA dávají sugo, uzeninu a často také žampiony.
Macaroni and cheese na malý hlad
Když dostanete chuť na něco malého, určitě sáhněte po této dobrotě. V Itálii jsou macaroni dlouhé těstoviny podobné špagetám, ale uvnitř jsou duté. V americkém podání se jedná o těstoviny víc podobné našim kolínkům a podávají se přelité sýrovou omáčkou.