Silvestrovská oslava
Příchod nového roku a konec toho starého se musí náležitě oslavit. K silvestrovským oslavám patří, kromě povinně dobré nálady, dobré jídlo a pití. Přinášíme vám pár tipů na Silvestra, díky kterým se váš večírek stane nezapomenutelným.
Jídlo, středobod silvestrovské oslavy
Týdenní období od Štědrého dne do Silvestra vyvolává v lékařích na pohotovosti panické obavy. Nikdy jindy v roce totiž nepřijímají tolik pacientů se žlučníkovými záchvaty a žaludečními kolikami jako na konci roku. Je pravda, že tradiční české Vánoce si asi málokdo dokáže představit bez bramborového salátu, smaženého kapra a máslového cukroví. Poslední den v roce ale můžete strávit obklopeni skvělým jídlem, které nemusí zažívací ústrojí příliš zatěžovat.
Zdravé silvestrovské pohoštění
Byla by velká chyba myslet si, že zdravé jídlo je určené jen dietářům a nemůže být dobré. Vyzkoušejte pár tipů a budete překvapeni, jak si na zdravém silvestrovském menu všichni pochutnají.
Zeleninové jednohubky
Zelenina by měla tvořit základ vašeho silvestrovského menu. Jistě, můžete sáhnout po klasice v podobě salátů, ale perfektně budou vypadat i zeleninové kanapky. Stačí tvrdou zeleninu (třeba okurky, mrkev nebo ředkev) nakrájet na plátky, ozdobit pomazánkou a ořechem, olivami nebo bylinkami a zdravé vynikající mlsání je na světě.
Ovocné dobroty
S ovocem můžete na stole doslova kouzlit. Každý mlsal ocení libovolně namixovaný ovocný salát, oblíbené bývají také kousky žlutého melouna zabalené do italského proscuitta a vyřádit se můžete i na ovocných zmrzlinách buď v podobě sorbetů nebo s kapkou smetany či alkoholu.
Co servírovat místo chlebíčků
Snad nikde na světě nemají obložené chlebíčky takovou tradici jako u nás. I tuhle část silvestrovského rautu dokážete nahradit zdravější variantou. Stačí bílou veku nahradit celozrnným žitným chlebem, knäckebrotem nebo rýžovým chlebíčkem a obložit podle rodinných zvyklostí.
Tradiční slané pohoštění
Ne vždy je chuť objevovat nové dobroty. Zvlášť starší generace nemají rády novinky a i na Silvestra vyžadují oblíbenou klasiku. Dopřejte jim oblíbené obložené mísy, nakládané pochutiny jako je hermelín nebo utopenci a ze stolu rychle zmizí i smažené drobnosti. Skvělá jsou kuřecí křídla v pikantním těstíčku nebo karbanátky v podobě jednohubkových kuliček.
Na zdraví dnes i zítra
Chtít po silvestrovských hostech, aby se spokojili jen s nealkoholickými nápoji, by bylo přání z říše snů. Když ale dobře namixujete jídlo, alkoholické a nealkoholické nápoje, dokážete se do prvního dne nového roku probudit s čistou hlavou.
Nejdůležitější pravidlo pijanů
Znáte ho? Je jednoduché: nemixovat různé druhy alkoholu. Hned na začátku večera se rozhodněte, jakému alkoholu dáte přednost a ani s postupující opilostí ze svého rozhodnutí neustupujte. Silvestrovská noc je dlouhá, a tak je vhodnější pít lehčí alkohol. Víno nebo pivo vás skolí později než mixované drinky z tvrdého alkoholu.
Každou skleničku alkoholu doplňte nealkem
Říká se, že aby zůstal člověk fit, měl by každou skleničku alkoholu proložit sklenicí čisté vody. Na Silvestra můžete udělat výjimku a i nealkoholické nápojové menu si zpestřit. Voda s rozmačkaným ovocem, domácí ledový čaj s kapkou citrónu a medu nebo okurková limonáda mají jedno společné – kromě osvěžení a doplnění tekutin dodají tělu i minerály a vitamíny, které jsou v boji s alkoholem nepostradatelné.
Půlnoční přípitek
Klasikou, bez které byste na Silvestra neměli být, je sekt, šampaňské nebo prosecco. Prostě bublinky, jejichž výběr bude určovat především vaše peněženka. Servírovat je můžete netradičně, ve světélkujících nebo jinak originálních sklenicích (třeba šampaňské Moët má sklenice ve tvaru tulipánů, které doslova nedokážete dát z ruky).
Nezapomeňte na děti
Možná nevydrží až do půlnoci, ale Silvestra s vámi budou chtít oslavit i malé děti. Nenuťte je zaplout do postele příliš brzy a přizpůsobte jejich věku i chutím občerstvení, do kterého rozhodně nepatří příliš soli a koření. Ideální bude zdravá část dospěláckého rautu a domácí bublinky v podobě limonád.
Respektujte (se se) sousedy